Quantcast
Channel: Feministiskt Initiativ Göteborg
Viewing all 342 articles
Browse latest View live

Fi Göteborg söker en kommunikatör med strategisk inriktning.

$
0
0

Feministiskt initiativ är ett politiskt parti med feminism som ideologisk utgångspunkt. Fi:s vision är ett samhälle där de mänskliga rättigheterna respekteras. Fi utmanar den politiska ordningen och de etablerade partierna med en genomgripande politik mot alla former av diskriminering.

Fi Göteborg består idag av ca 1000 medlemmar samt en styrelse. Efter valet 2014 har vi också idag 3 mandat i kommunfullmäktige. Vi arbetar fortfarande ideellt. Nu söker vi en kommunikatör med ansvar för det strategiska arbetet med kommunikationen med medlemmar, väljare, politiker och media.

OM TJÄNSTEN

Som kommunikatör hos Feministiskt initiativ kommer du arbeta nära Fi Göteborgs styrelse samt ha kontakt med Fi Göteborgs gruppledare i kommunfullmäktige.

Du kommer att ansvara för Fi Göteborgs kommunikationsarbete, vilket innebär att du arbetar både med den strategiska planeringen av partiets kommunikation och det löpande kommunikationsarbetet, exempelvis att skriva pressmeddelanden, debattartiklar och texter till hemsida och sociala medier. Du kommer även vara knuten till vår gruppledare i fullmäktige samt medverka på möten med samverkanspartierna S, Mp och V. Du kommer även att samverka med Feministiskt initiativs nationella kommunikationsgrupp, främst i arbetet med omvärldsanalyser. Allt för att stärka demokratin – både i samhället och internt i Feministiskt initiativ.

VI SÖKER DIG SOM

  • Har relevant utbildning eller studerar relevant utbildning och har yrkeserfarenhet av arbete med pressfrågor och/eller kommunikationsfrågor i en politiskt styrd eller samhällsorienterad organisation
  • Har ett stort engagemang och intresse för politik och samhällsfrågor
  • Har erfarenhet av både strategiskt och löpande arbete med kommunikation.
  • Har erfarenhet av arbete med kommunikation i sociala medier
  • Har en mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och i skrift
  • Har kunskaper om och insikter i jämställdhetsfrågor och mänskliga rättigheter och kan tillämpa ett antirasistiskt feministiskt perspektiv i ditt arbete
  • Har kännedom om Feministiskt initiativs politik

MERITERANDE

  • Kännedom om kommunens organisering
  • Erfarenhet av arbete inom frivilligorganisationer
  • Erfarenhet av arbete med pressfrågor och/eller kommunikation för en politiker eller förtroendevald
  • Egna erfarenheter av diskriminering.
  • Intresse för kommunpolitik

Eftersom arbetet i Fi sker på ideell basis måste du ha förmåga att kunna arbeta självständigt men i kontinuerligt samarbete och dialog med Fi Göteborgs styrelse och gruppledaren. Du bör också ha god förmåga att knyta och upprätthålla yrkesmässiga kontakter i arbetet.

Det är också viktigt att du har vana av att göra dina egna prioriteringar i en tidvis stressig miljö, att du har gott omdöme, hög integritet och att du delar Fi:s värderingar och det antirasistiska och feministiska perspektiv som är utgångspunkten både internt på arbetsplatsen och utåt.

ANSÖKAN

Skicka din ansökan med CV och personligt brev till styrelsen@figoteborg.se

Sista ansökningsdag är den 2016-01-30

För frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Elma Durakovic (Fi Göteborg, ekonomiansvarig) på 070-92 45 737.

VILLKOR

Tillträde enligt överenskommelse.

Arbetet är halvtid på projektbasis.

Provanställning tillämpas.

Lön enligt överenskommelse.


Nominera Fi Göteborgs styrelse!

$
0
0

Nu är det dags att nominera till posterna som styrelseledamot och revisor för Feministiskt initiativ Göteborg. Du kan nominera dig själv eller någon annan (som du först tillfrågat om den vill bli nominerad). Alla poster väljs på ett år. Vi tar emot nomineringar fram till 1 februari.

Feministiskt initiativ Göteborg har en aktiv styrelse, tre mandat i kommunfullmäktige och ett tiotal politiker i Göteborgs stad. Vi är ett parti som växer och vill engagera ännu fler människor i att driva feministisk politik. Styrelsen har medlemmarnas förtroende att driva arbetet i organisationen framåt och har bland annat ansvar för politik, ekonomi och kampanjverksamhet. Revisorernas uppgift är att inför årsmötet 2016 kontrollera och godkänna föreningens ekonomiska redovisning. Som revisor bör du ha viss erfarenhet av bokföring och redovisning.

Eftersom vår politik utgår från våra egna erfarenheter av sexism, rasism, funkfobi, transfobi och olika former av diskriminering ser vi gärna sökanden som bär på dessa erfarenheter.

Om urvalsprocessen

Valberedningen kontaktar alla som blir nominerade för att göra ett urval följt av personliga intervjuer. Inför intervjun kommer du att bli ombedd att skicka CV och två referenser. Inför årsmötet den 14e februari kommer valberedningen att presentera sitt förslag till styrelse och revisorer. Detta kommer att finnas tillgängligt på Fi Göteborgs hemsida.

Valberedningen består av

Samira Abutaleb Rosenlundh
Ulrika Centerwall
Cecilia Kristoffersson
Li Kristjansdottir
Olga Vallinsgren   

Nomineringarna görs till ulrika.centerwall@feministisktinitiativ.se

Vänliga hälsningar

Valberedningen Feministiskt initiativ Göteborg

Boka en feminist

$
0
0

Kanske hörde du talas om Fi:s omtalade homeparty-turnéer i valrörelsen? Det är inte för sent! Bjud in en feminist från Fi – det kan vara en ledamot i kommunfullmäktige eller en talesperson – och få reda på vad Fi uträttar i Göteborgs stad och vilka planer det finns framåt. Vi berättar också om vad ett feministiskt perspektiv i politiken innebär. Ett homeparty är också en möjlighet att ställa frågor till oss – och ställa oss till svars.

Det krävs inte mycket för att kunna förverkliga ett homeparty med oss:

1. Du samlar ihop minst 10 personer.

2. Du fixar lokal (om ni inte får plats hemma) och mejlar vår homepartysamordnare för tid och plats.

3. Vi kommer :)

För kontakt mejla:

Antonia Simon homeparty@figoteborg.se
Boka-en-feminist

 

Intervjuserie – Vad innebär det att sitta i styrelsen?

$
0
0

Under ett par kommande veckor kommer vi att intervjua några personer som sitter i styrelsen för att ge er en liten bättre inblick vad styrelsearbetet innebär. Först ut är Tobias som sitter som suppleant i styrelsen.


Vad gör du i styrelsen?
Jag har framförallt arbetat med kommunikationen. Att sätta strukturer för att få hemsida, mail och nyhetsbrev på plats. Sedan har jag också varit engagerad i att få våra olika utskott att träffas och utbyta erfarenheter.

Vad har varit roligast?
Roligast har varit att arbeta med så duktiga och engagerade människor! Det har också varit väldigt givande att få ha varit med och sätta grunden för organisationen i ett sådant tidigt skede. Sen resan till Bryssel som jag fick chansen att vara med på var också väldigt kul. Det var intressant att få inblick i hur politiken fungerar i Bryssel och hur deras beslut där påverkar oss på hemmaplan.

Om du fick enväldigt bestämma i en nationell fråga, vad skulle du bestämma?
Oj, det var en tuff fråga! Jag skulle nog införa en handlingsplan för individuell föräldraförsäkring som tar oss mot lika uttag av föräldradagarna. Jag tror det är en av de viktigaste frågorna för att nå ett jämställt samhälle.

Hur blev du intresserad av att vara med i styrelsen?
Jag blev engagerad iom EU-valet och inför riksdagsvalet så hjälpte jag till i valkiosken med att prata med potentiella väljare. Jag hade väldigt roligt och gillade Fi Göteborg som organisation! Vi var ju överösta med engagerade medlemmar vilket gjorde att det var svårt att hinna med organisatoriskt. Jag kände att det skulle vara kul att vara med och bygga en stabil grund inför nästa val då vi tar oss in i riksdagen :)

Vad betyder det egentligen att vara suppleant?
En suppleant har i vår styrelse fungerat på samma sätt som en vanlig styrelsemedlem förutom att den saknar rösträtt ifall alla styrelsemedlemmar är på plats. Saknas någon så får suppleanten rösträtt.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka styrelsen?
Hoppa på! Vi har väldigt roligt och en lär sig väldigt mycket! Du behöver absolut inte vara någon expert ifrån start, viktigast är att du engagerad och villig att lära dig.

Nomineringstiden till ny styrelse och revisorer är öppen till 1 februari. Nyfiken? Mer information hittar du här. 

Nästa intervju är med Jakob Öster som är Fi Göteborgs ”ständige” sekreterare, håll utkik efter den!

Intervjuserie med styrelsen- ”Vi behöver fler engagerade personer”

$
0
0
Vi fortsätter intervjua personer som sitter i Fi Göteborgs styrelse för att ge en större inblick i vad det innebär – och inspirera fler att nominera sig själva och andra. Nu är det dags för Jakob Öster!

 

jakob_FI

 

Vad gör du i styrelsen?
Jag är sekreterare i styrelsen, vilket innebär att jag ansvarar för att protokollföra alla våra styrelsemöten. Jag har också ansvar för vår mail goteborg@feministisktinitiativ.se där jag besvarar och vidarebefordrar mail som kommer in. Men nu är det dags att tacka för mig och därför behöver vi fler engagerade personer som kan tänka sig arbeta i styrelsen!

Vad har varit roligast?
Det roligaste har varit att få vara med och bygga upp organisationen från början och på så sätt kunna börja med ett arbetssätt som varit bra från början. Sen är det ju inte fy skam att få jobba med alla dessa kompetenta och fina människor också!

Om du fick enväldigt bestämma i en nationell fråga, vad skulle du bestämma?
Jag skulle återinföra den statliga inkomstgarantin för konstnärer, för att kunna säkerställa ett växande och mångfacetterat kulturliv, för konsten är bland det viktigaste vi har i samhället!

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka styrelsen?
Gör det! Det är enormt lärorikt och riktigt roligt att få möta och arbeta med så många bra människor!

Nomineringstiden till ny styrelse och revisorer är öppen till 1 februari. Nyfiken? Mer information hittar du här. 

Nästa intervju är med Elma Durakovic som är Fi Göteborgs kassör, missa inte den!

 

 

Intervjuserie med styrelsen –”Det var självklart vilket parti jag skulle söka mig till”

$
0
0

Nu har det blivit dags att intervjua nästa styrelseledamot om hur det är att sitta i Fi Göteborgs styrelse. Låt oss presentera vår kassör Elma Durakovic!

Elma

Vad gör du i styrelsen?
Jag sitter som kassör och ansvarar för partiets ekonomi och budget. Under året har jag framförallt arbetet med att bygga upp en struktur för styrelsens verksamhets- och budgetplanering.

Vad har varit roligast?
Jag är en person som alltid engagerat mig, och som i andra sammanhang är det alltid folket man jobbar med gör arbetet roligast.

Om du fick bestämma enväldigt i en nationell fråga, vad skulle du bestämma?
Enkelt, jag skulle öppna de svenska gränserna och jobba för att alla människor oavsett vart de kommer ifrån alltid ska känna sig välkomna till detta vackra land.

Hur blev du intresserad av att vara med i styrelsen?
Jag hade länge funderat på att börja engagera mig partipolitiskt och efter fjolårets val var det väldigt självklart vilket parti jag skulle söka mig till.

Vad betyder det egentligen att vara kassör?
Man ansvarar för styrelsens ekonomi. Arbetsuppgifterna varierar från praktiskt bokföringsarbete till budget- och verksamhetsplanering. Sedan sitter man som ordinarie i styrelse och får möjligheten att engagera sig i andra frågor som styrelsen arbetar med.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka till styrelsen?
Gör det bara! Det är fantastiskt givande och roligt. Och du får träffa de mest fantastiska människorna.

Nomineringstiden till ny styrelse och revisorer är öppen till 1 februari. Nyfiken? Mer information hittar du här. 

Nästa intervju är med vår ordförande My Ojaste!

Studiebesök i Slottsskogen

$
0
0

Under hösten gjorde Louise Thörnqvist (ersättare kommunfullmäktige) och Sanna Ghotbi (ledamot i kommunfullmäktige) ett studiebesök i Slottsskogen, och fick då träffa personal från Park- och naturförvaltningen samt personal som arbetar med djurskötsel. Park- och naturförvaltningen är den förvaltning som ansvarar för bland annat stadens parker samt lekplatser runt om i staden.

Syftet med studiebesöket var att lära oss mer om verksamheten, och vilken funktion verksamheten har för invånare och besökare i staden. För Fi är miljö en viktig fråga. Vi menar att det är viktigt att städer har mycket yta för grönska och rekreation samt att det finns mötesplatser dit alla är välkomna och vi ser det som en viktig del i stadsplaneringen. Fi Göteborg driver också en politik där vi ifrågasätter att ha djur i fångenskap i exempelvis djurparker.

Enligt den rödgrönrosa budgeten för år 2016 ska de evenemang staden deltar i ta hänsyn till miljö, djur och sociala villkor. Det innebär att evenemang och aktiviteter ska vara tillgängligt, att verksamheter är utformade utifrån att genusperspektivet har beaktats och att alla, oavsett ekonomisk situation eller bostadsadress ska ha tillgång till en del av stadens evenemang, parker m.m.

Att besöka verksamheten var därför mycket informativt då Slottsskogen är en av landets största parker samt eftersom det finns en djurparksverksamhet. Vi träffade fyra personer som arbetar i parken, som gav en bra beskrivning av verksamheten och dess olika delar. Slottsskogen har årligen tiotusentals besökare som tar del av naturen, umgås, deltar i evenemang och besöker djurparken. Slottsskogen bedöms av anställda och staden vara viktig för att invånare ska ha möjlighet att se och uppleva djur och natur. Verksamheten som rör djurparken har dels ett pedagogiskt syfte, där barn tidigt får möjlighet att träffa djur och uppleva naturen. De anställda berättar att möjligheten att få träffa djur är bra eftersom det tidigt ger möjlighet att känna empati. Det ger också viktig kunskap om djur, så som olika arter och olika behov. Den del av verksamheten som det finns önskemål att utveckla är den pedagogiska verksamheten, så som att visa naturen och ge fler möjlighet att träffa djuren. Vi fick information om att Slottsskogen fokuserar på nordiska djur samt pingviner. Syftet är bland annat artbevaring och därför finns exempelvis hotade arter så som pingviner i parken.

Studiebesöket gav en hel del kunskap om vad som kan göras i Slottsskogen, och hur vi kan utveckla vår politik för att stadens park och grönområden ska bli mer tillgängliga för alla stadens invånare, men även hur skötsel och renhållning kan tillgodoses lika över hela staden. Vid besöket diskuterades flera av de aspekter som ska beaktas enligt den rödgrönrosa budgeten. Bland annat diskuterades tillgängligheten och hur personalen arbetar för att göra parken mer tillgänglig. Parken arbetar också för att nå ut till invånare i hela staden, och det finns strategier för att personer som bor längre ifrån Slottsskogen ska besöka parken och ta del av utbudet. Ett av våra huvudsyften med besöken var att fråga hur djurens situation beaktas vid evenemang. Djurskötarna arbetar med den frågan och är det djur som kan komma att påverkas finns personal och vakter på plats, som bland annat undersöker hur djuren reagerar och påverkas av ett evenemang, exempelvis vid Way out West. Djuren klarar evenemang, men inte ständiga oljud vilket är en orsak till att personalen ibland gör bedömning att antalet evenemang nått en gräns utifrån vilka behov av lugn och ro som djuren har och därför avstår från vissa evenemang.

Fi Göteborg som parti är av den uppfattningen att djur i fångenskap i exempelvis djurparker är fel och att det är strukturer som tillåter och upprätthåller detta. Samtidigt ser vi att Park- och naturförvaltningen med dess personal gör ett bra arbete och att det finns olika mål och visioner. Vi kände att vi blev väl bemötta och att vi fick bra information och svar på våra frågor. Vi tänker att djurens situation och djurparker är en fråga att diskutera vidare inom partiet för att utveckla vår politik på området, och vi ser den pedagogiska verksamheten som mycket viktig då vi alla, oavsett ålder behöver mer kunskap om miljö, klimat och djur.

Mer om vår politik hittar ni här.

På onsdag den 20 januari utvecklar vi vår djur- och miljöpolitik inför årsmötet – välkommen då! Mer information hittar du här. 

Intervjuserie med styrelsen –”Det roligaste är att se att vi faktiskt gör skillnad”

$
0
0

Näst ut bland de styrelseledamöter i Fi Göteborg vi intervjuar i vår intervjuserie är ingen mindre än vår ordförande My Ojaste!

My_F!

Vad gör du i styrelsen? 


Jag har varit ordförande för Fi Göteborgs styrelse, vilket innebär att jag har haft det övergripande ansvaret för styrelsens arbete, lett våra möten och sett till att alla gör det de ska (skratt). Utöver det har jag även varit en spindel i nätet mellan styrelsen och våra förtroendevalda politiker.

Vad har varit roligast? 

Något av det absolut roligaste med att vara med i styrelsen har varit att se hur det en gör faktiskt gör skillnad, både inom organisationen men framför allt i politiken. Dessutom får en träffa så mycket härligt folk!

Om du fick bestämma enväldigt i en nationell fråga, vad skulle du bestämma?


Åh, det hade varit något… Jag hade, som en början, gjort det lättare att få igenom ett juridiskt könsbyte samt infört ett tredje juridiskt kön. Svårigheterna att byta sitt juridiska kön är förödande för många transpersoner samtidigt som alla inte får plats i kategorierna kvinna och man. Den förändringen kan inte komma tidigt nog!

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka till styrelsen?


Sök! Din kompetens och energi är guld värd, resten lär en sig!

 

Nomineringstiden till ny styrelse och revisorer är öppen till 1 februari. Nyfiken? Mer information hittar du här. 


Intervjuserie med styrelsen: ”Vi är en enorm kraft tillsammans”

$
0
0
Sist ut i vår intervjuserie med styrelsen är Nathalie Bödtker-Lund. Läs och inspireras att nominera dig själv eller andra till styrelsen!

Nathalie_F!

Vad gör du i styrelsen?
Jag har fokuserat på att projektleda våra evenemang tillsammans med evenemangsutskottet. Jag har även arbetat en hel del med intern organisationsstruktur både inom styrelsen men även för våra utskott.

Vad har varit roligast?
Att lära känna alla aktiva medlemmar samt politiker, vilken enorm kraft vi är tillsammans! Även det organisatoriska arbetet är intressant, hur en bygger en fungerande organisation.

Om du fick enväldigt bestämma i en nationell fråga, vad skulle du bestämma?
Allas rätt till bostad! Regleringar och en politisk styrning på bostadsmarknaden som kan ge fler hyresrätter med hyror som även låginkomsttagare har råd med.

Hur blev du intresserad av att vara med i styrelsen?
Jag var på ett medlemsmöte efter sommaren 2014 och blev frustrerad över att det inte fanns något enkelt sätt att engagera sig. Det fanns ingen struktur för detta, det som vi nu byggt upp under drygt ett år.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka styrelsen?
Det är ett otroligt roligt och lärorikt arbete! Styrelsearbetet är ju att i första hand att leda organisationen och hjälpa våra medlemmar att engagera sig, om de vill, samt skapa förutsättningar för våra politiker att utföra sitt arbete.

Nomineringstiden till ny styrelse och revisorer är öppen till 1 februari. Nyfiken? Mer information hittar du här. 

 

ETC Debatt: Folkets frihetskamp i Rojava behöver vårt stöd

$
0
0

ETC Debatt 2 februari 2016: I en våldsam och konfliktfylld region, omgärdad av fiender, behöver Rojava allierade i sitt arbete för varaktig fred och ett jämställt och demokratiskt samhälle, skriver Sanna Ghotbi och Katerin Mendez, Feministiskt initativ.

I höstas invigdes folkets parlament i Derik, Rojava – en region i västra Kurdistan och norra Syrien. Parlamentet är ett samarbete mellan New World Summit, en politisk och konstnärlig organisation, och det autonoma statslösa självstyret i Rojava. Omvärlden tycks överhuvudtaget ha väldigt lite kännedom om den revolution som tagit fart i västra Kurdistan. I ett område där destruktiva och våldsamma ideologier fått fotfäste med en nationalism som successivt inskränker mänskliga rättigheter har ett alternativ vuxit fram bland kurderna i Rojava. Detta tredje alternativ har hamnat i skuggan genom medias selektiva skildringar av den Arabiska våren och våldet i Mellanöstern. Under de extremaste av mänskliga förhållanden i ett område präglat av krig och lidande har folket i Rojava efter tusen år av förtryck och folkmord rest sig och lyckats bygga upp det mest demokratiska och feministiska samhälle som regionen eller rent av världen någonsin skådat.

Vid starten av inbördeskriget i Syrien lyckades kurderna deklarera självständighet över Rojava – ett område de nekats i hundratals år. Men istället för att bygga upp en egen stat, valde folket en annan väg: ett demokratiskt federalt samhälle med öppen lokal demokrati vars fokus på representation tar hänsyn till de olika etniciteter som finns representerade i Rojava. Beslutet att bygga upp detta alternativa samhälle vilar på en stark kritik mot det rådande nationalstatssystemet med alla dess begränsningar som de menar ansvarar för de problem vi nu ser i världen: exploatering av jordens resurser, krig och konflikter, koloniala strukturer, socio-ekonomiska klyftor och ett patriarkalt samhälle där kvinnan är andra klassens medborgare. Kapitalism och industrialism har ersatts med kommunal ekonomi, kooperativ och ekologisk småskalig industri.

Idag är Rojava helt styrt av folket som tar alla beslut i de hundratals råd som finns i de olika stadsdelarna och byarna. Alla viktiga positioner måste vara jämt fördelade efter kön och etnicitet. För att ett beslut ska gå igenom krävs det att hälften av de som röstar är kvinnor. De har förbjudit all form av diskriminering och våld mot kvinnor varvid de öppnat upp kvinnohus och kvinnoakademier där det erbjuds skydd, utbildning och en mötesplats för att stärka kvinnor. De kurdiska kvinnornas kamp är dubbel. Dels kämpar de kvinnliga soldaterna i YPJ, den syrisk-kurdiska kvinnliga försvarsstyrkan, mot Daesh och dels kämpar de för att få stöd från andra demokratier i uppbyggandet av ett jämställt, demokratiskt och feministiskt samhälle. I våra möten och intervjuer med aktivister och politiker i Rojava förmedlar de alla en önskan om global solidaritet med deras projekt. Särskilt borde fler feminister uppmärksamma det revolutionen i Rojava inneburit: ett jämställt samhälle som stegvis upplöser patriarkala och nationalistiska strukturer.

Omvärlden ser på Mellanöstern och agerar som att den enda lösning som finns att tillgå är att gå nationalismen, militarismen och kapitalismen till mötes – bland annat genom militärallianser som NATO och blundar därmed för den väg folket i Rojava skapat. Istället för att stötta den feministiska och statslösa demokratin i Rojava i enlighet med FN resolution 1325, som ger kvinnor en central roll i fredsprocesser och återuppbyggande, väljer EU och USA att utesluta Rojava från fredsprocesserna och knyta allianser med Turkiet, ett land som stödjer IS med vapen och fri passage i utbyte mot att de mördar fler kurder. Även Sverige som anser sig bedriva en feministisk utrikespolitik valde att ge 700 miljoner kronor till den turkiska staten för att de ska stoppa människor från att kunna fly till Europa. Ett beslut som vi menar står i bjärt kontrast till såväl våra feministiska ambitioner som Sveriges politik för global utveckling (PGU) – vars kärna är att ett politiskt beslut aldrig får motverka ett annat i arbete för en rättvis och hållbar utveckling i världen.

Det är genom att vara för något som vi förändrar – låt oss därför i Sverige visa att vi är för en fredlig, demokratisk och jämställd utveckling i världen. Folkets frihetskamp i Rojava behöver vårt stöd och vår solidaritet. I en våldsam och konfliktfylld region, omgärdad av fiender, behöver Rojava allierade i sitt arbete för varaktig fred och ett jämställt och demokratiskt samhälle. Vi uppmanar därför svenska regeringen att upphäva sitt ekonomiska stöd och allt samarbete med Turkiet, att fortsatt vägra medverka i NATO och att istället diplomatiskt uppmärksamma och stödja folket i Rojava.

Sanna Ghotbi (Fi)
Kommunfullmäktigeledamot i Göteborg

Katerin Mendez (Fi)
Kommunfullmäktigeledamot i Malmö

Motioner och propositioner publicerade

$
0
0

Nu finns motioner och propositioner upplagda under fliken Årsmöte 2016. Motioner och propositioner är förslag på förändringar av vårt politiska program och våra stadgar som kommer att behandlas på årsmötet den 14:e februari genom omröstningar. Gå in och läs och fundera kring hur du vill rösta!

Alla barn ska ha rätt till ett värdigt liv, Valfridsson!

$
0
0

Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, har nu överlämnat sin slutredovisning till ansvarig minister Åsa Regnér. Som väntat är förslaget i linje med hans moderata partitillhörighet: allmänheten uppmanas att inte skänka pengar till de som tigger och till kommunerna är hans rekommendationer att de inte ska erbjuda långsiktiga och legala boendelösningar eller skolgång till barnen. Rekommendationerna går stick i stäv med de internationella konventioner och förordningar om mänskliga rättigheter som Sverige har ratificerat. Särskilt anmärkningsvärt i sammanhanget är den feministiska regeringens planer att göra barnkonventionen till svensk lag, vilket skulle göra det omöjligt att neka barn utbildning.

Den grundläggande frågan handlar dock om att Valfridsson genom sina rekommendationer väljer att ytterligare fördjupa dessa människors utsatthet och fattigdom, vilket måste ses i historiens ljus. Så sent som 2014 släppte den förra regeringen Den mörka och okända historien – Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet. Inte kan väl den nuvarande regeringen mena allvar med att redan nu förpassa denna kunskap till arkivet och istället låta historien upprepa sig?

Utsatta EU-medborgare som saknar uppehållsrätt, alltså har befunnit sig här mer än tre månader och inte anses vara ekonomiskt aktiva, räknas inte som papperslösa. De hamnar helt enkelt i ett slags rättsligt mellanrum där de nekas medborgliga rättigheter, då de exempelvis inte omfattas av de nya lagarna kring sjukvård och skolgång för papperslösa och asylsökande. Barn till utsatta EU-medborgare är idag de enda barnen i Sverige som inte anses ha rätt till skolgång. Även i sina hemländer utsätts de av systematisk diskriminering, vilket bland annat påverkar möjligheten till skolgång för barnen och arbete för föräldrarna. I Göteborg har vi i den rödgrönrosa ledningen valt att ta vårt ansvar genom att erbjuda barn till utsatta EU-medborgare skolgång och därmed möjligheten till en bättre framtid. Vidare erbjuder vi genom ett samarbete med ideella organisationer förskola, språkundervisning, natthärbärge och annan service. Även på Gotland finns goda exempel, där regionen i liknande samarbeten driver boende till självkostnadspris och erbjuder socialt stöd. Det går inte att isolera våra svenska kommuners insatser för utsatta EU-medborgare utan att ta med den historia av rasism riktad mot romer som vi har i Sverige. Genom att kriminalisera grupper på grund av etnicitet och ekonomisk status skapar vi större klyftor, utsatthet och fientlighet – en grogrund för den ökning av hatbrott som vi redan ser. Därför uppmanar vi regeringen att förpassa Valfridssons rekommendationer till den mörka historia de tillhör och istället hålla sitt löfte om att göra barnkonventionen till lag – för alla barns rätt till ett värdigt liv. Det förpliktigar att kalla sig en feministisk regering.

Sanna Ghotbi (Fi)
Julia Bahner (Fi)

Fi Göteborg har valt ny styrelse

$
0
0

Låt oss presentera Fi Göteborgs nyvalda styrelse! Från vänster: Emma Helmin, ledamot, Nathalie Bödtker-Lund, ordförande, Stina Sewén, ledamot, Roman Stahlman, suppleant, Tobias Ekblom, ledamot och Åsa Hansson, ledamot. Saknas på bilden gör My Ojaste, kassör och Jenny Svärdsäter, ledamot. 

IMG_6528_2

Fi Göteborg hade den 14:e februari ett fullspäckat årsmöte med val av styrelse och andra förtroendeposter och behandling av en rad propositioner och motioner. Bland annat klubbades förändringar i vår kommunpolitiska plattform igenom inom områdena miljö, omsorg och arbete.

Den avgående styrelsen avtackades och deras arbete med den interna organisationsutvecklingen uppmärksammades särskilt.

Hallå där, Nathalie Bödtker-Lund, nyvald ordförande i Fi Göteborg!

$
0
0

På årsmötet den 14:e februari valdes Nathalie Bödtker-Lund till ordförande för Fi Göteborg. Vi ställde några frågor till henne efter årsmötet.

Grattis till ordförandeposten, hur känns det?

Det känns fantastiskt, jag är hedrad över utnämningen.

Hur vill du leda styrelsearbetet?

Jag vill arbeta för en styrelseorganisation där vi använder våra resurser på ett smart sätt och effektiviserar vårt arbete. En hållbar styrelse skapar en hållbar organisation som ska leda till en hållbar politik.

Vilka är dina viktigaste frågor?

Som ordförande kommer mitt fokus att vara att fortsätta organisera vårt interna arbete i styrelsen så att vi kan skapa förutsättningar för våra politiker att driva vår politik. Jag önskar också att vi 2016 satsar mer på utåtriktat arbete med fokus på medlemmar och bildning.

Vad har du för visioner för Fi Göteborg?

Vår organisation ska fungera över tid, jag vill att vi skapar förutsättningar för de som engagerar sig att vilja fortsätta långsiktigt. Vi ska välkomna nya medlemmar ännu bättre och erbjuda möjlighet till fördjupning i vår politik. Vi ska synas mer utåt med evenemang och aktiviteter, gärna utanför centrum.

Vad ser du mest fram emot?

Att komma igång! Vi har två styrelsemöten inbokade redan. Under våren har vi flera stora evenemang såsom 8 mars, 21 mars (som är den internationella dagen mot rasdiskriminering – eventet kommer sannolikt att äga rum den 20 mars), 1 maj och West Pride.

Nathalie

Fi välkomnar nya bostäder för flyktingar i Göteborg

$
0
0

Göteborgs Stad planerar att bygga tillfälliga modulbostäder för flyktingar på ett antal platser runt om i staden i syfte att snabbt skapa bostäder för nya invånare. Eftersom de utvalda platserna är spridda över hela staden kan detta bidra till att minska segregationen. Vi i Fi Göteborg välkomnar förslaget som kan hjälpa ett stort antal personer att snabbt få ett ordnat boende.

Behovet av nya bostäder är stort, särskilt för stadens nya invånare. Att ha ett tryggt boende är viktigt för oss alla och vi menar att det gynnar hela staden att snabbt ordna boenden för nyanlända. Att ge människor möjligheten att skapa sig en trygg och stabil tillvaro är också ett sätt att värna de mänskliga rättigheterna.

När människor flyr från krig och tortyr är det vårt gemensamma ansvar att se till att dessa personer får ett bra och värdigt bemötande. Vi måste med samlade krafter, så väl offentliga, ideella som medmänskliga, skapa en bättre tillvaro för våra medmänniskor som sökt asyl. Med rätt stöd och rätt insatser, och genom ett värdigt mottagande kan vi skapa en känsla av gemenskap i samhället där vi bor. Vi lägger grunden för trygghet för alla, oavsett om vi just landat i Sverige eller bott här länge. De planerade boendena är ett steg i rätt riktning.

Däremot är vi oroliga över de diskussioner som de tillfälliga bostäderna gett upphov till. Informationsmöten om de nya bostäderna kommer att hållas i de stadsdelar där de är tänkta att uppföras. Vi vill uppmana dig som antirasist och feminist att delta vid informationsmötena och höja din röst för de mänskliga rättigheterna – såväl rätten till asyl som rätten till bostad. Har du inte möjlighet att besöka ett informationsmöte, eller om du inte bor i något av de områden som förslaget berör, höj din röst i andra sammanhang. För att skapa ett samhälle där alla kan vara delaktiga krävs det att vi alla är med och bidrar. Tillsammans skapar vi ett bättre och mer jämlikt Göteborg.

Nathalie Bödtker-Lund,
Ordförande Fi Göteborg

 


GP Debatt: En jämlik stad kräver att alla hjälps åt

$
0
0
GP Debatt 17 februari: Förslaget om temporära bostäder har väckt en livlig debatt i Göteborg. Behovet är akut. Men eftersom det är en ny och ovanlig lösning har vi valt att gå ut offentligt ovanligt tidigt i processen, medan det fortfarande finns möjlighet att påverka, skriver den rödgrönrosa ledningen i Göteborg.

Det stora behovet av bostäder beror inte bara på att människor kommit hit för att få skydd undan krig och förföljelser. Det finns ett stort behov av bostäder för många andra grupper, som till exempel studenter och barnfamiljer. Vi rödgrönrosa har ökat bostadsbyggandet kraftigt och i dag byggs mer än på fyrtio år. Vi planerar för många nya bostäder, allt från skyskrapor på Lindholmen till nya stadskvarter i Bergsjön. Vi kommer att fortsätta öka byggandet kraftigt men det kommer ändå att ta många år innan bostadsbristen åtgärdats. Under en övergångsperiod behövs därför ett extra tillskott av bostäder för att klara det ansvar staden har för bostadsförsörjningen enligt lagen.

Ger plats åt cirka 3 000 personer

Därför prövar vi i bred politisk enighet att bygga temporära bostäder med tillfälligt bygglov för barn på flykt och personer som fått uppehållstillstånd. Vi vill också använda möjligheten för andra grupper med akuta bostadsbehov. Staden räknar med att de hus som nu ska byggas kan ge bostad åt ungefär 3 000 personer. Det finns en bred politisk enighet om att de temporära bostäderna i första hand ska placeras i de stadsdelar som har haft ett lägre mottagande av nyanlända. Ett hållbart samhälle förutsätter krafttag mot ojämlikheten och segregationen. Vissa stadsdelar har tagit ett oproportionerligt stort ansvar för våra gemensamma samhällsutmaningar. En jämlik och hållbar stad kräver att alla hjälps åt solidariskt.

Men en stad är inte bara bostäder. För att lyckas behövs också fungerande och hållbara livsmiljöer, därför kommer de platser som väljs ut att förstärkas. Det kan handla om en lekplats, lite extra omtanke om den nära miljön eller liknande. Det handlar också om utbildning, arbete, service och inte minst ett socialt sammanhang. Här är civilsamhällets, den ideella sektorns och inte minst idrottsrörelsens insatser helt avgörande.

Sakliga synpunkter

Många har reagerat, både positivt och negativt, på de första förslag till platser som presenterats av fastighetskontoret. De allra flesta som engagerat sig har haft sakliga synpunkter som handlat om hur man säkerställer naturvärden, rekreation och skolgång, både för dem själva och för de tilltänkta nya invånarna. Det är frågor som förvaltningarna tar med sig i det fortsatta arbetet. Vilka platser som kommer att vara lämpliga att söka bygglov för studeras just nu vidare av tjänstemännen. Vissa platser kommer kanske att väljas bort av olika skäl, andra platser kan tillkomma. Att förvaltningen gått ut så tidigt i processen med information till allmänheten är just för att ge möjlighet till diskussion, frågor och synpunkter innan det fattas politiska beslut om bygglov på specifika platser. Det är en del av en levande demokratisk process.

Vi förväntar oss inte att alla kommer att vara nöjda med de beslut som kommer att fattas. Vi förutsätter också att många beslut kommer att överklagas. Om bygglov beslutas av byggnadsnämnden medger lagstiftningen att de temporära bostäderna kan placeras ut omgående. Självklart kommer stor omsorg att tas så att det ska gå enkelt och lätt att återställa platsen till ursprungsskick efter att det tillfälliga bygglovet löpt ut eller om bygglovet skulle komma att upphävas i högre instans. Den mark staden äger gemensamt lånar vi av framtida generationer och vi har naturligtvis ett ansvar att förvalta den väl.

Ett ansvar vi alla har

Diskussionen kommer med all säkerhet att fortsätta. Detta är en central samhällsfråga som berör många göteborgare, inte bara som närboende eller bostadssökande, utan som medborgare och medmänniskor. Varje tid och varje generation har sina prövningar. Det är mot de utmaningarna som historien mäter oss som människor. En jämlik och hållbar stad förutsätter att alla gemensamt tar ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt ansvar för samhället och för framtidens göteborgare. Det är ett ansvar som inte går att överlåta.

Marina Johansson (S)
kommunalråd med ansvar för sociala frågor

Ulf Kamne (MP)
kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad

Daniel Bernmar (V)
kommunalråd

Stina Svensson (Fi)
gruppledare och ledamot av kommunfullmäktige

GP Debatt: Moderaterna tar inte ansvar när det blåser

$
0
0

GP Debatt 18 februari: Moderaterna säger en sak, men gör något annat i frågan om bostäder till nyanlända. De låtsas som att de inte medverkat till beslut de själva deltagit i. Istället underblåser de fientliga stämningar och försenar nödvändiga lösningar, skriver den rödgrönrosa ledningen i Göteborg.

När människor flyr krig och förtryck måste samhället agera snabbt. Det behövs bostäder åt barn och åt dem som fått uppehållstillstånd. Det snabbaste sättet är att bygga temporära bostäder – det är både bättre och billigare än att låta barnfamiljer och ensamkommande barn bo på vandrarhem, hos privata aktörer eller i andra kommuner.

Ända från början har det funnits en bred politisk enighet om detta och Moderaterna var med på beslutet den 31 augusti i fastighetsnämnden. Vid senare tillfälle har de agerat för att snabba på processen ytterligare. Den 23 november var de med och fastslog inriktningen att bygga i stadsdelar med få nyanlända, för att inte öka segregationen.

Nu har staden presenterat tolv förslag på platser för att bygga tillfälliga bostäder. Precis som beslutat så ligger de i stadsdelar där få nyanlända bor. Det har kommit in sakliga och förståeliga synpunkter på de tolv platserna och en del har uttryckt oro för förändringen som vi tar på allvar. Innan beslut fattas ska synpunkter beaktas och kanske kommer en del förändringar att göras. Men processen kan inte bromsas och börja om helt. Det finns ett mänskligt ansvar, men också lagkrav på kommunen. Staden måste ta ansvar för bostäder till de flyktingar som anvisas till Göteborg.

Lika populistiska som SD

Detta vet Moderaterna. Ändå utropar de lika populistiskt som Sverigedemokraterna att de vill ha ”flyktingpaus”. Det gör oss oroliga att se Moderaterna närma sig SD.

Precis som vi har de fått information under arbetets gång utan att en enda gång ha invändningar. Ändå gör de nu allt för att ta avstånd från sina egna beslut. Moderaternas brist på ansvarstagande är ett stort problem för staden. De säger sig vilja ha snabba lösningar men när de finns på bordet vill de bromsa och förhala. De slår in öppna dörrar med ”nya” förslag om att utreda fler platser – något som redan ingår i uppdraget.

Vi rödgrönrosa tar ansvar för dem som flyr utan att öka segregationen i staden. Moderaterna väljer att ta politiska poäng på människors oro i stället. De underblåser oro och fientlighet i stället för att ta ansvar för beslut de själva varit med om att fatta. De säger en sak, men gör något annat. Ansvaret faller hårt på dem som vill öka segregationen.

Ulf Kamne (MP), gruppledare

Anneli Hulthén (S), gruppledare

Daniel Bernmar (V), gruppledare

Stina Svensson (Fi), gruppledare

Manifestationer över hela landet den 8:e mars

$
0
0

För nästan exakt hundra år sedan enades Sveriges kvinnor i en stor manifestation för fred. Närmare 89 000 kvinnor undertecknade gemensamt en resolution mot första världskriget och möten där denna lästes upp hölls på 343 platser i landet. Evenemanget har kommit att kallas kvinnornas fredssöndag.

Nu är det dags att göra det igen! Vi ser hur den globala ojämlikheten, klimatförändringarna, nationalismen, militariseringen och antalet väpnade konflikter ökar – och vi ser att antalet människor på flykt inte har varit större sedan andra världskriget. Vi vet att frågorna hänger ihop och tror att rörelserna måste mobilisera tillsammans och i solidaritet med varandra.

Inspirerade av kvinnorörelsen 1915 har representanter från freds, miljö och den antirasistiska feministiska rörelsen under ledning av regissören Stina Oscarson tagit fram ett dagsaktuellt manifest som kommer att läsas upp på 8:e mars firanden i hela landet. Manifestationen är partipolitiskt obunden och samlar alla organisationer och privatpersoner som ställer sig bakom 8 mars-manifestet. Läs mer på Facebook-eventet här.

I Göteborg kommer FI Göteborgs politiker Stina Svensson läsa manifestet på Milleniumplatsen klockan 17.00, för att sedan ansluta till 8 mars demonstrationen. Vi ses där!

DSC_7045

Rapport från Kommunfullmäktige 25:e februari

$
0
0

Under Kommunfullmäktige i torsdags den 25 februari behandlades flera frågor som vi i Fi Göteborg anser vara mycket viktiga utifrån de synpunkter och yrkanden som andra partier i kommunfullmäktige lämnat.

Julia Bahner påtalade vikten av att ställa sociala krav vid upphandlingar. Vi kan använda dessa krav som verktyg för att skapa social hållbarhet, ur både mänskligt och miljöperspektiv. Sociala krav är viktiga vid stadens upphandling då det påverkar konsumtionsvanor i ett större perspektiv. De krav som ställs av kommunen skapar produkter som är tillverkade utifrån sociala krav, vilket på sikt påverkar produkter som vi alla konsumerar. På Julia Bahners blogg kan du läsa hela inlägget och här finns handlingen.

Stina Svensson debatterade i samband med handlingsplanen om förbättrade arbetsvillkor och arbetsmiljö i äldreomsorgen. Handlingsplanen är ett steg i rätt riktning och Stina lyfte de satsningar som gjorts gällande friskvård, samt att förhoppningen på sikt är en arbetstidsinnovation, där vi arbetar mindre och på så vis skapar en bättre balans mellan arbetstid och övrig tid. Handlingsplanen hittar du här.

Under kvällen debatterades handlingsplanen för ekonomiskt och socialt utsatta EU-medborgare som befinner sig i Göteborg (du hittar den här). Det var en debatt med olika åsikter, främst avseende om de EU-medborgare som befinner sig i staden ska erbjudas skolgång eller ej. Vid debatten deltog Louise Thörnqvist som hade följande inlägg:

Alla människor är lika värda och födda med samma rättigheter. Det är ord från FN om mänskliga rättigheter. Det handlar om att vi alla har samma värde, och att det är varje människas rätt är att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. I barnkonventionen står det att alla barn har rätt till skolgång.

Av det yrkande som finns i handlingen blir det tydligt att det inte är självklart för alla partier i den här salen, att vi som kommun ska verka aktivt för att tillgodose behov, möjliggöra skolgång och göra livet och tillvaron så bra som möjligt för alla stadens invånare. Detta trots att rättsväsendet slagit fast att det är varje kommuns angelägenhet att ge stöd till invånarna.

Planen återremitterades i höstas och vi hade velat se ett annat resultat. Att det nu är upp till varje GR-kommun att avgöra om skola ska erbjudas för barn till socialt och ekonomiskt utsatta EU-medborgare är ett nederlag för de barn detta berör. Men det visar också på en farlig utveckling där det görs skillnad på människor, där olika människor anses ha olika rättigheter. Vi ska komma ihåg att de barn detta drabbar, är de barn som redan har det svårt, och där skolgången hade kunnat leda till förbättrade framtidsutsikter, samt där skolan kan fylla en viktig funktion med social samvaro och delaktighet. Syftet med handlingsplanen är att kommunerna inom GR ska agera på ett likartat sett. Det är dock svårt att se hur detta ska gå till när skolfrågan ska beslutas i varje enskild kommun.

Gällande skolfrågan är det bra att Göteborg valt att inte göra skillnad på barn eftersom alla barn har rätt till skolgång här. Det är också vår förhoppning att andra kommuner tar efter Göteborgs exempel.

Det är däremot oroande att flera partier i denna församling vill ta ifrån barnen denna rätt och därmed bryta mot barnkonventionen.

Den här planen handlar om EU-medborgare i socialt och ekonomiska utsatta situationer som vistas i Göteborg. Det är vårt ansvar att se till så dessa människor får en bättre situation. Det finns flera goda exempel på vad staden gör, exempelvis IOP. För att förbättra situationen är det viktigt att ge stöd på plats i Göteborg, men det utesluter inte ett samarbete med Rumänien och Bulgarien för att förbättra situationen för invånarna där.

Som väl är, är det ändå en stor majoritet av partierna i kommunfullmäktige som anser att alla barn ska erbjudas möjlighet till skolgång.

Gudrun Tiberg var på plats och samlade in namnunderskrifter till våra motioner om vad stipendier från Olof och Caroline Wijks utdelningsfond ska användas till. Vi har valt att motionera om fondmedel till följande organisationer: RFSL:s verksamhet Newcomers (projekt för sexuell hälsa för HBTQ-migranter), Insamlingsstiftelsen Futebol dá Forca Sverige (fotbollsträning för nyanlända tjejer), föreningen Hoppet (mötesplats för kvinnor) samt föreningen KFUM (fritidsverksamhet för nyanlända, unga tjejer och transpersoner). Hur det blir med detta återstår att se.

Under en kortare period framöver kommer vår ordinarie ledamot Sanna inte kunna vara med på möten. Det tycker vi är tråkigt, men vi är glada att du följer oss på avstånd!

Vi tar plats, och vi gör det tillsammans! #staypink

// KF-gruppen #kfgbg

Tre personer från Kommunals avdelning för Spårvägen står med en stor röd flagga med avdelningens logga (Linda Jansson, Johannes Kvarnström, Lasse Kvarnström). Orsaken till att de stod utanför mötet var att de protesterade mot en motion av de borgerliga partierna, som ville sälja ut spårvägen till regionen.

Tre personer från Kommunals avdelning för Spårvägen står med en stor röd flagga med avdelningens logga (Linda Jansson, Johannes Kvarnström, Lasse Kvarnström). Orsaken till att de stod utanför mötet var att de protesterade mot en motion av de borgerliga partierna, som ville sälja ut spårvägen till regionen.

F! söker nämndeman med inriktning barn & unga

$
0
0

Nämndemän är med och dömer i domstolarna och har en viktig roll i det svenska rättssystemet. Som nämndeman företräder du allmänheten och är helt opolitisk i ditt uppdrag. Uppdraget kräver att du har erfarenhet av eller specifik kompetens för att arbeta med barn och unga. Du får en introduktionsutbildning och behöver inte ha ytterligare förkunskaper. Som nämndemän har du 10-20 uppdrag om året, har rätt att få ledigt från din arbetsplats och får arvode och ersättning för förlorad inkomst. På blinämndeman.se kan du läsa mer om uppdraget.

Sedan F! kom in i Göteborgs kommunfullmäktige har vi i uppdrag att tillsätta nämndemän. Vi har nu en ledig plats för perioden 2016-2019.

De politiska partierna nominerar posterna men uppdragen är opolitiska och du behöver inte vara medlem i F! för att bli nominerad.

Vi uppmuntrar speciellt dig att söka som är yngre eller har andra erfarenheter än normen.

Är du intresserad eller vill veta mer?
Hör av dig senast söndagen den 20 mars till valberedninggbg@feministisktinitiativ.se

Viewing all 342 articles
Browse latest View live